1. Pannenlappen haken

  Wat heb je nodig

  2 bolletjes katoen (120m / 50g) genre Capri van Katia, Catania van Schachenmayr, Coral van Durable, ...)

  haaknaald 4mm

   

  Zo maak je ze

  Opgelet! alle pannenlappen worden met dubbele draad gehaakt, en telkens in de achterste lus van de vasten haken 

  Werkwijze:

  Haak 10 losse en sluit de ring met een halve vasten. 

  Haak vervolgens nog 1 losse en haak vervolgens 20 vasten in de ring, sluit met een halve vasten in de beginlosse van de ronde

  Rij 1: 1 keerlosse, telkens 1 vasten in de volgende 3 vasten van de ring, 3 vasten in de volgende vasten (dit vormt de punt), daarna weer 1 vasten in elke van de volgende 3 vasten van de ring (= 9 steken)

  Rij 2: 1 keerlosse, telkens 1 vasten in de volgende 4 vasten, 3 vasten in de volgende vaste (punt), dan weer telkens 1 vaste in de volgende 4 vasten

  Rij 3: 1 keerlosse, telkens 1 vasten in de volgende 5 vasten, 3 vasten in de volgende vaste (punt) dan weer telkens 1 vasten in de volgende 5 vasten

  Volgens dit principe verder haken tot de gewenste grootte

  Afwerking: spannen, bevochtigen en laten drogen. Draadjes instoppen

   

  Veel plezier

  Mooigemaakt

 2. Tips Bij De Gebreide Libelle Vest | Omslag Breien - Mooigemaakt

  In Libelle 13 staat een gebreide zomerse vest in Hawaii van Katia. Omdat hier zoveel bestelling voor kwamen heb ik de vest dit weekend zelf gebreid en er zijn toch een paar aandachtspuntjes waar je moet rekening mee houden voor een geslaagd project.

  Wanneer je het gaatjes motief niet helemaal correct breit, gaat het vest hangen zoals in onderstaande foto. Je ziet dit ook aan het gaatjesmotief wat diagonaal gaat, dat is niet goed, dan gaat het inderdaad hangen.

  Als je het gaatjesmotief wel correct breit, dan blijft je werk mooi recht lopen en loopt het gaatjes motief niet uitgesproken diagonaal.

  De aandachtspunten zitten dus in het breien van het gaatjesmotief.

  1ste nld: *1 omslag, 1 overhaling (= 1st r afhalen, 1 st r, de afgehaalde st overhalen)*, van * tot * steeds herhalen

  Hier staat dus dat je met een omslag moet beginnen, dus niet eerst een kantsteek of eerst een overhalen, neen, EERST een omslag, zoals bij deze foto. Je maakt dus eerst een omslag op de rechter naald, en doe je de overhaling.

  Kijk vervolgens ook goed dat je altijd de correcte steken samenbreit. Het is misschien niet heel duidelijk op de foto maar je het eerst de gebreide omslag en dan de steek die je samenneemt. Dit zie je natuurlijk nog niet in je eerste naald, maar wel wanneer je je patroon herhaalt, dus vanaf de 5de naald

  2de en 4de nld: av breien

  3de nld: * 2 st r samenbreien, 1 omslag*, van * tot * steeds herhalen.

  Dus ook hier weer 2 steken rechts samen breien en dan de omslag. Dat wil zeggen dat je op het einde van de naald, na dat je de 2 laatste steken hebt samengebreid nog een omslag maakt zoals op onderstaande foto.

  Wanneer je vervolgens je naald averechts gaat breien kan het een beetje moeilijk zijn om deze omslag te breien, daarom brei ik hem gedraaid averechts, dan zit hij mooi strak.

  Tot zover mijn tips, kijk ze goed na en je vest wordt zeker een pareltje. Heb je nog vragen kan je mij steeds contacteren op [email protected].

  Wil je zelf ook deze vest gaan breien, dan kan je de wol bestellen via de link naar de producten onderin. Je hebt 7 bollen nodig voor maat 36-38, 8 bollen voor maat 40-42, en 9 bollen voor maat 44-46. Hou er wel rekening mee dat het een wijde vest is. Het patroon vind je in Libelle 13, deze kan je op de site van Libelle ook online bestellen.

   

  Veel plezier !

 3. Sokken #3/2018 - Katoenen sokken breien

  Wanneer ik katoenen sokken brei, zet ik 4 steken minder op en brei ik met een kwart maat minder. Dus voor mezelf zet ik normaal 60 steken op en brei ik met naalden 2,5mm. Als ik katoenen sokken brei dan zet ik 56 steken op en brei ik met 2,25mm. Heb je geen 2,25mm dan zou ik 8 steken minder opzetten. 

  Kijk ook even naar de samenstelling van je garen. Als het een combinatie katoen met wol is, kom je er wel met 4 steken minder allen. Maar als er geen wol bij zit toch even bovenstaande aanbeveling in acht nemen. 

  Wist je trouwens dat sokken ook gewoon in de droogkast mogen, behalve die met enkel katoen zoals de Tutti Frutti van Regia.

 4. CAL gehaakte lente tas | Katia

  Wij doen met de CAL Gehaakte Tas voor de Lente van Katia. We haken stap voor stap een eenvoudige, leuke en praktische tas met 2 bollen Katia Capri en 2 bollen Katia Capri Plus. Het is een CAL (crochet--long) dus er verschijnt wekelijk een deel van de beschrijving (ook in het Nederlands), met instructievideo's. Je kan alles volgen op de facebookgroep Facebook Crochet-Along #KatiaSpringBag

  In deze facebookgroep zal dan wekelijks gedurende de maand april een deel van de beschrijving gepubliceerd worden.

  Win Actie

  Als extra doen wij er nog een win actie bovenop. Op het einde van de CAL van de CAL verloten we een Mooigemaakt tas met 10 bollen Capri en de Lente/Zomer tijdschriften van Katia onder de leden van onze  facebookgroep Lente tas haken. Wordt dus snel lid van deze groep  Combinatie van kleuren


  Voor je kleurencombinatie zie je hier de Capri Plus kleuren, met de bijhorende Capri kleuren. Je hebt dus 2 bollen Capri Plus nodig en 2 bollen Capri. De bolletjes kan je bestellen in onze winkel of online via de link onderaan deze pagina.

 5. Nostalgia CAL 2018

  Een paar weken geleden ben ik gezwicht voor de Nostalgia CAL 2018, maar toen ik het haakgaren wilde inkopen voor de winkel, bleek dat het niet meer beschikbaar was en ten vroegste eind maart terug leverbaar was. Maar je kent dat wel hé, je hebt iets gezien en dan wil je er ook meteen aan beginnen. Gelukkig heeft Durable een alternatief voorzien. Hetzelfde garen van kwaliteit, maar iets anders getwijnd waardoor het project zo een 7% groter uitvalt. De makers van de Nostalgia CAL 2018 hebben het garen zelf getest en goedgekeurd. Dus garen besteld en vorige week geleverd en begonnen en hoe wat haakt het prettig, maar wat is het verslavend. 

  Ondertussen ben ik bij deel 3 beland. En dank zij de afwisseling in het project blijf je alsmaar verder doen ...

  De beschrijvingen van de CAL vind je op de site van Haakplein.com en het garen kan je bij ons kopen. Tot eind maart geven we zelf een mooie korting.

  Zin om mee te doen, bestel dan snel je pakket op onze webshop http://www.mooigemaakt.be/haakpakket-nostalgia-cal-durable.html

  Haak je mee, dan zou ik het erg fijn vinden dat je de voortgang van je project op onze facebookpagina post .

  Veel plezien

 6. Sokken #2/2018 - Koffieboontje

  Deze sokken zijn gebreid voor mijn dochter Yanaika in Metropole van Regia. 

  De gebruikte steek is het koffieboontje (bij de voet doe je een fantasiesteek enkel aan de bovenkant van de voet, de zool doe je in gewone tricotsteek

  veelvoud van 4

  1e nld. 2r, 2avr. dit steeds herhalen

  2e nld. 1r, 1omsl., 1r, 2avr. dit steeds herhalen

  3e nld. 3r, 2avr. dit steeds herhalen

  4e nld. 1r afh., 2r breien, afgehaalde steek over deze 2 r gebreide steken halen, 2avr. 

  dit steeds herhalen

   #koffieboontje #regia #metropolecolor

 7. Langerokken Steken En Boemerang Hiel | Hiel Breien | Mooigemaakt

  Wol: Regia Design Line by Kaffe Fasset - Limited edition - kleur 3447

  Steek: Langerokken steek

  Hiel: Boemerang hiel

  Wijze: Vanaf het been

  Naalden: lange rondbreinaald 2,5mm (voor magic loop knitting) maar kan net zo goed met breinaalden zonder knop

   

  Als ik een fantastiesteek brei, brei ik de fantasiesteek altijd over het been en meestal ook over de wreef. Over de hiel en de zool brei ik altijd tricotsteek. De langerokken steek trekt je steken iets samen en daarom zet ik 4 steken extra op (steek heeft veelvoud van 4 nodig). In de laatste naald voor ik aan de hiel begin minder ik op de hielnaald(en) dan 2 steken.

  Zet het gewenst aantal steken op + 4 met naalden 2,5mm

  Schoenmaat  24 / 27   28 / 31   32 / 35   36 / 39   40 / 43   44 / 45 
  Normale opzet 48 steken 52 steken 56 steken 60 steken 64 steken 68 steken
  Voor langerokken steek 52 steken 56 steken 60 steken 64 steken 68 steken 72 steken

  Bij deze soken is het het mooist om een boordsteek 1 x 1 te gebruiken, dus 1 steek rechts, 1 steek averechts. Brei 22 toeren boordsteek.

  Brei verder in langerokken steek

  Toer 1 - 3: *1 steek rechts breien, 1 steek averechts afhalen zonder breien, maar met de draad ACHTER het werk, 2 steken rechts breien*. Dit steed herhalen

  Toer 4: alle steken rechst breien

  Toer 1 tot en met 4 steeds herhalen tot lengte zoals in onderstaande tabel. In de laatste naald op de hielnaald(en) 2 steken minderen 

  Schoenmaat  24 / 27   28 / 31   32 / 35   36 / 39   40 / 43   44 / 45 
  Lengte been tot begin hak 12 cm 14 cm 16 cm 18 cm 19 cm 20 cm

  Boemerang hiel

  De boemaring hiel wordt over de helft van de steken gebreit en in heen- en teruggaande naalden in tricosteek (rechst op de goede kant, averechts op de averechtste kant). De gebruikte techniek is verkorte naalden op de duitste manier.

  Vanaf nu brei je dus enkel over de hielnaald(en) (kijk het aantaal steken na in onderstaande tabel

  Rij 1 (goede kant): Alle steken rechst breien, het werk keren

  Rij 2 (averechste kant): 1 dubbele steek (= draad naar voor halen en steek averechst afhalen zonder breien, draad strak naar achter  halen OVER de naald (goed aantrekken anders krijg je straks gaatsjes). Je krijgt nu een steek die uit 2 draadjes bestaat. Omdat je verder averechst moet breien haal je nu de draad terug naar voor maar ONDER je naald), brei de rest van de steken averechts , keer je werk

  Rij 3 (goede kant): 1 dubbele steek (zoals hierboven beschreven, maar op het einde moet je je je draad niet terug naar voor brengen, mag hij achter je werk blijven want je moet nu rechts verder breien), brei de rest van de steken rechst, tot voor de dubbele steek, die laat je gewoon staan. Keer je werk

  Rij 4 (averechtse kant): 1 dubbele steek, averechts breien tot voor de dubbele steken. Keer je werk.

  Rij 3 en 4 blijf je herhalen tot je steken verdeerd zijn volgens onderstaand schema.

  Je laatste naald is een rechste naald, maar nu moet je in toeren breien. Dus ipv het werk te keren voor je dubbele steken, ga je verder breien.

  Maat  24 / 27   28 / 31   32 / 35   36 / 39   40 / 43   44 / 45 
  Aantal steken begin hiel (hielnaalden 24 steken 26 steken 28 steken 30 steken 32 steken 34 steken

  Aantal steken boemerang hiel

  dubbele  / gewone / dubbele

  8 / 8 / 8 8 / 10 / 8 9 / 10 / 9 10 / 10 / 10 10 / 12 / 10

   

  11 / 12 / 11

  Zorg ervoor dat je bij het breien van je  dubbele steken deze als 1 steek breit en dat je telkens de 2 draadjes van de dubbele steek hebt. Je hielnaald(en) hebben nu dus in het begin dubbele steken, maar op het einde niet meer. Brei je wreefnaald(en) en terug je hielnaald(en) maar niet helemaal. Wanneer er nog 8 / 8 / 9 / 10 / 10 / 11 steken opstaan (volgens de maten in je tabel hierboven), keer je je werk en ga je het tweede deel van je hiel breien. Je gaat weer met dubbele steken werken, maar nu ga je van binnen naar buiten werken.

  Rij 1 (averechtse kant): brei 1 dubbele steek, brei 7 / 9 / 9 / 9 / 11/ 11 steken en keer je werk

  Rij 2 (goede kant): brei 1 dubbele steek, brei vervolgens rechts tot aan de dubbele steek, brei de dubbele steek als 1 steek en brei nog 1 steek rechts, keer je werk

  Rij 3 (averechtse kant): brei 1 dubbele steek, brei vervolgens averechts tot aan de dubbele steek, brei de dubbele steek als 1 steek en brei nog 1 steek averechts, keer je werk

  Herhaal rij 2 en 3 tot je bij de laatste rechtse naald begint met een dubbele steek en de laatste steek van de hielnaalden een dubbele steek is. Deze brei je rechts en doe brei je verder in toeren. Wanneer je terug aan de hielnaald(en) komt heb je nu 1 dubbele steek die je gewoon breit. 

  Je hiel is nu klaar en je kan breien tot de gewenste lengte en je de de teen gaat vormen. Brei de teen zoals je die normaal breit.

   

 8. Sokken breien met Mooigemaakt

  Dit jaar komen we met sokken, heel veel sokken. Maar let op, het werkt verslavend. Vroeger had ik een hekel aan sokken breien, met 4 lange breinaalden in de zetel en één of meerdere huisdieren was echt geen plezier. Ongeveer 6 jaar geleden heb ik sokken leren breien met korte breinaalden en ik was meteen verkocht, vorig jaar heb ik Magic Loop knitting (sokken breien met een lange rondbreinaald) ontdekt, en sindsdien is het echt uit de hand gelopen. Ik heb vorig jaar zo een 20 paar sokken gebreid en probeer telkens weer iets nieuws te leren en dat ga ik in deze blog met jullie delen. Op maandag avond kan je tussen 19u en 22u altijd terecht in ons haak- en brei atelier voor meer uitleg omtrent deze technieken.

 9. Een leuke attentie voor de gastvrouw

  Materiaal:

  Voor de gespikkelde uitvoering Cotton Vintage en Capri van Katia

  Voor de uni uitvoering 2 tinten Capri van Katia

  Haaknaald 4mm

  Opgelet: 

  alle pannenlappen worden met dubbele draad gehaakt. En telkens in de achterste lus van de vasten haken (zorg wel dat je een dubbele draad mee hebt)

  Werkwijze: 

  Haak 10l en sluit de ring met een halve vasten.  1 losse en haak vervolgens 20 vasten in de ring, sluit met een halve vasten in de beginlossen van de ronde.

  Rij 1: 1 keerlosse, telkens 1 vasten vasten in de volgende 3 vasten van de ring, 3 vasten in de volgende vasten (dit vormt de punt),  telkens 1 vasten in de volgende 3 vasten van de ring. (=9 steken)

  Rij 2: 1 keerlosse, telkens 1 vasten in de volgende 4 vasten, 3 vasten in de volgende vasten (punt), telkens 1 vasten in de volgende 4 vasten.

  Rij 3: 1 keerlosse, telkens 1 vasten in de volgende 5 vasten, 3 vasten in de volgende vasten (punt), telkens 1 vasten in de volgende 5 vasten.

  Volgens dit principe verder haken tot de gewenste grootte. 

  Afwerking: spannen, bevochtigen en laten drogen. Draden zorgvuldig instoppen.

 10. Bouclé sjaal | Katia Pisco

  Deze sjaal is superacht, licht en lekker warm. Hij wordt gebreid in Pisco van Katia, een garen dat bestaat uit 90% Alpaca Superfine en 10% Polyamide. Het is zeer gemakkelijk, je breit altijd rechts de wol zorgt voor het speciale effect. Prijs kwaliteit is dit ook een topper, want je hebt slechts 2 bolletjes nodig!! Je zet met naalden 5,5mm ongeveer 26 steken op en breit altijd rechts tot de 2 bolletjes op zijn. De sjaal is ongeveer 25cm breed en 210cm lang.

Pagina